Bakgrund
Yrkesroll: 
Beräkningsingenjör
Företag: 
Skola: 
Chalmers tekniska högskola
Utbildning: 
Civilingenjör
Skeppsteknik
Stad: 
Göteborg
Intressen: 
Min fru, min son, vatten, vågor, vind, fiske, mat, svamp, skog, cykla hit och dit, fotboll, träna, resa, fota och äta glass. Byta blöjor är också en höjdare.
Framtidsplaner: 
-
Intervju
Varför valde du just den här utbildningen? 
Maskin valde jag för bredden på utbildningen, jag behövde inte bestämma mej på länge om vad jag skulle bli. Sen valde jag Skepps av samma anledning. Där fick man hålla på med både hållfasthet och strömning, vilka var de ämnen jag gillade bäst när det var dags att välja inriktning.
Vad har du gjort efter att du tagit examen? 
Jag gjorde exjobbet på järnverket i Avesta och blev kvar där och jobbade med utmattningsprovning ett halvår efter examen. Efter det så började jag på Xdin och där jag har nu varit sedan sommaren 2004.
Hur fick du ditt nuvarande jobb? 
Kontakter. En kompis från studietiden som jobbade på Xdin sa till att sin (numera även min) chef att jag var en bra kille. På den vägen är det.
Berätta om ditt nuvarande jobb!: 
Just nu är jag uthyrd till Volvo Bussar. Här räknar jag på allt från utmattning av helbussmodeller till klämlängden på skruvarna som håller i destinationsskylten. Huvudsakligen används FEM men det blir även en hel del enklare handberäkningar. En stor del av min tid går till att lösa kvalitetsproblem, något jag tycker är väldigt kul då man ofta får frågeställningar i stil med; "Den här går sönder. Varför, och vad gör vi åt det?" Jag har i min roll stor möjlighet att påverka utformningen av problemfyllda områden.
Hur har du nytta av din utbildning i din nuvarande yrkesroll? 
Ja. En gång fick jag faktiskt lösa en andragradsekvation för hand. Det är väl så att de teoretiskt tunga ämnena använder jag inte speciellt ofta i det dagliga arbetet. Dock brukar jag handräkna ganska mycket för att kontrollera det jag gjort eller för att ge ungefärliga svar när konstruktörer frågar om råd. Man skulle kunna säga att kunskapen i sig inte används så ofta, men, vetskapen om att man har kunskapen någonstans känns viktig.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig? 
Typiska arbetsdagar? Hade jag velat ha sådana så hade jag valt att jobba med något annat. Arbetsuppgifterna består i att lösa problem. Nykonstruktioner, rationaliseringar eller saker som går sönder är väl de vanligaste huvudområdena. Modellering, analyser och diskussioner med konstruktörer om hur man ska göra saker bättre är väl det man gör mest.
Varför sökte du jobb på just ditt företag? 
Kontakter. Det var ett företag jag hade hört mycket bra om. Dessutom så jobbade de med företag som jag själv ville arbeta med.
Hur ser din framtid ut på företaget? Finns det några utvecklingsmöjligheter? : 
Jag tycker att karriär är ett ganska stukat ord som på något sätt ger intrycket av att man har som mål att bli en högt uppsatt chef på slutet för att vara riktigt lyckad. Karriär för mej betyder att kunna utveckla sig och prova på olika saker. På Xdin är en del av affärsidèn att man som anställd ska kunna välja sitt eget uppdrag och det är även lätt att hoppa mellan avdelningarna om man vill prova något nytt. Den andra varianten, med att bli chef, går givetvis också. I och med att vi expanderar så blir vi fler avdelningar och i och med det så behövs således fler chefer och ledare. Xdin har startat upp ett årligt återkommande ledarskapsprogram för att kunna vara självförsörjande på den fronten.