Karriärskolan del 6 - Efter intervjun


Karriärskolan del 6 – Efter intervjun

Nu har du fått besked om huruvida du fått jobbet eller inte. Fick du det? Grattis! Karriärskolan fortsätter i del 7 med hur du hanterar de första dagarna på nya jobbet. Fick du det inte? Läs då några värdefulla tips nedan.

1. Fråga vem som fick jobbet

Det kan vara av intresse för dig att veta vilka kvalifikationer personen har som faktiskt fick jobbet. Du ska visserligen inte jämföra dig med andra, men om du ser ett mönster som upprepas kan det vara värt att tänka över om det finns någon viktig kvalifikation som ofta efterfrågas och som du saknar. Kanske går det att åtgärda inför framtiden? Tyvärr är det inte alltid så lätt att det hänger på en speciell utbildning eller erfarenhet som du saknar. Det kan helt enkelt vara så att personen de valde att anställa passade in extra bra i arbetsgruppen. Sådant är väldigt svårt att påverka, och absolut ingenting du ska ta personligt.

2. Finns det något annat som skulle passa dig?

När du fått det negativa beskedet, ta gärna tillfället i akt att fråga om det finns något annat som skulle kunna passa dig. Antingen nu eller i framtiden. Det kan vara så att de planerar att utveckla någon del av verksamheten, vilket kan innebära en ny jobbchans för din del. Är du flexibel angående arbetsort kan du också höra dig för om det finns möjlighet att arbeta hos dem i någon annan stad.

3. Behåll kontakten med arbetsgivaren

Hör av dig till arbetsgivaren efter någon månad för att visa att du fortfarande är intresserad av att arbeta hos dem och för att de ska bli påminda om vem du är. Du vet aldrig när något intressant kan dyka upp, och du vill vara den första de kommer att tänka på i så fall. Ju fler sådana kontakter du bibehåller desto större är chansen att det leder till jobb så småningom.

4. Ta nya tag

Fundera över vad som kändes bra respektive mindre bra under intervjun. Finns det något du kan tänka på att göra annorlunda nästa gång? Lär av dina misstag, men grubbla inte för mycket. Se det som en värdefull erfarenhet och var glad för att du ändå kom så långt som till en intervju! Ta nya tag och gå vidare i ditt sökande efter jobbet som passar just dig.