Karriärskolan del 4 - Inför intervjun


Karriärskolan del 4 – Inför intervjun

Du har blivit kallad till anställningsintervju. Grattis! Här ger vi dig några goda råd att tänka på inför intervjun.

1. Läs på om företaget

För att kunna ställa de rätta frågorna under intervjun är det viktigt att du verkligen vet vad du vill fråga om. Läs därför på så mycket som möjligt om det aktuella företaget. Det är bra om du vet lite om dess historia och bakgrund, målsättning, medarbetare, stora projekt och liknande. Försök också att ta reda på så mycket som möjligt om yrket, framförallt om du inte har så mycket erfarenhet av det sedan tidigare. Arbetsuppgifterna kan givetvis skilja sig en hel del mellan olika arbetsplatser, men då har du åtminstone något att utgå ifrån när du funderar över vilka frågor du vill ha svar på. Det kan också vara en bra idé att undersöka hur lönebilden ser ut inom yrket, inför en eventuell lönediskussion. Tänk på att du ger ett engagerat och seriöst intryck om du har tagit dig tid att sätta dig in i företagets verksamhet.

2. Öva på intervjusituationen

Är du osäker och ovan vid att gå på anställningsintervjuer? Då är ett tips att du ”övar” på intervjun hemma. Detta kan du göra dels själv, dels med hjälp av en kompis eller familjemedlem. Försök att tänka dig att du själv är arbetsgivare. Vilka frågor hade du då velat ställa till en potentiell anställd? Skriv en lista över frågor du tror skulle kunna ställas till dig och fundera över hur du skulle besvara dem. Förbered dig till exempel på frågor av typen ”vilka är dina starkaste/svagaste egenskaper?”, ”varför valde du att utbilda dig till…?” eller ”varför slutade du på ditt förra jobb?”. Formulera dina svar högt för dig själv. Du kan också be någon i din närhet att intervjua dig. Förmodligen känner du många som varit på ett antal intervjuer och kan ge dig tips på frågor som de själva fick besvara.

writing_on_paper.jpg3. Tänk på klädseln

Vad ska du egentligen ha på dig när det är dags för anställningsintervju? På den frågan finns inget generellt svar. Att du ska vara ”hel och ren” är väl en självklarhet, men utöver det får du helt enkelt försöka känna av eventuella klädkoder på det företag du ska på intervju till. I vissa lägen kan det passa bäst med kostym eller dräkt, medan det förmodligen känns alldeles för uppklätt i andra sammanhang. Ett par neutrala jeans med skjorta eller topp till fungerar utmärkt i de allra flesta fall. Viktigt är att du känner dig bekväm i det du har på dig, vilket dock inte nödvändigtvis betyder att du ska ta dina mest ingångna gympaskor. När det gäller utseende i största allmänhet så är även här ett relativt neutralt intryck att föredra. Undvik de mest extrema frisyrerna och kroppsutsmyckningarna, om de inte utgör en sida av dig själv som du särskilt vill lyfta fram.

4. Vad ska du ha med dig?

När du blir kallad till intervju, glöm inte att fråga om de vill att du tar med dig något speciellt. Kanske har du referenser, betyg eller intyg som du inte bifogat med din ansökan. Då kan det vara en bra idé att ta med dessa vid intervjutillfället. Allt som tjänar på att kunna förklaras av dig personligen, och som du därför valt att inte skicka in i förväg, kan vara aktuellt att ta med. Eventuella portfolier, arbetsprover och liknande är ett exempel på detta. Är du osäker så ta hellre med för mycket än för lite, du behöver inte visa allt sedan om du inte känner för det.

5. Vart ska du?

Försäkra dig om att du har rätt besöksadress till företaget och att du vet var det ligger. Fråga vilken våning du ska till så att du slipper irra runt när du väl är där. Se också till att du har portkoden om sådan behövs. Ta reda på hur du enklast tar dig dit beroende på vilket transportmedel du planerar att använda dig av. Åker du buss eller tåg, så kolla upp tidtabellen i förväg och se till att vara på plats i god tid. Speciellt viktigt är detta om du har en bit att åka, då du måste ta eventuella förseningar med i beräkningen. Åker du bil kan det vara en bra idé att ha sett ut lämplig parkeringsplats i förväg. Det är inte självklart att du kan stå på företagets parkering.

6. Vem ska du träffa?

Anteckna namn och telefonnummer till personen du ska träffa. Se till att ha namnet lättillgängligt så att du kan titta efter lite diskret om du skulle drabbas av plötsligt hjärnsläpp. Det är inte så roligt att stå i receptionen och ha glömt namnet på den du ska träffa. Se även till att ha ett växelnummer eller liknande, om du till exempel behöver ringa och meddela att du blir försenad och inte kan nå personen på dennes mobil/direktnummer.