Karriärskolan del 1 - Vad vill du?


Karriärskolan del 1 – Vad vill du?

Du är redo för arbetslivet, men vad vill du egentligen göra och vad passar dig? Vi hjälper dig att ta reda på det!

1. Vad driver dig?

För att få ett jobb som du trivs med är det viktigt att du tänker igenom vad du tycker är roligt och vad som driver dig. Det ska vara roligt att gå till jobbet! Skriv en lista över dina intressen och fundera över om något av dessa går att koppla till ett yrke. Är du intresserad av musik men oförmögen att ta en ton själv? Då kanske du ska arbeta på ett skivbolag, som musikrecensent, eller som konsertanordnare. Är ditt främsta intresse att reda ut dina kompisars kärleksproblem? Terapeut kanske är något för dig. Tänk också på hur du vill känna dig efter en avslutad arbetsdag. Vad vill du ha uppnått? Drivs du av att hjälpa andra människor, av att skapa något kreativt, av att sortera och skapa ordning, eller kanske av att utveckla och förbättra tekniska prylar? Att du känner dig tillfredsställd med vad du utför på ditt arbete är en viktig faktor för att du verkligen ska kunna trivas och känna dig stolt över det du gör.

2. Vad vill du ha ut av ditt arbete?

Fundera över vad du tycker är viktigast på en arbetsplats. Vill du ha möjlighet att styra över dina arbetsuppgifter och tider själv, eller kan du tänka dig fasta tider och bestämda arbetsuppgifter? Hur mycket ansvar vill du ha? Vill du arbeta med många olika människor, en mindre arbetsgrupp eller kanske ensam? Jobbar du helst vid en dator eller med praktiska uppgifter? Hur viktig är lönen? Dessa och många fler frågor är viktiga att tänka över en extra gång för att du inte ska bli besviken över att ett arbete inte motsvarar dina förväntningar. Det är också viktigt att ha ett realistiskt synsätt på de yrken du är intresserad av, och verkligen ta reda på om en dag på jobbet ser ut så som du föreställer dig. Det gör du lämpligast genom att prata med flera olika personer som faktiskt jobbar inom yrket, och säkert gärna delar med sig av sina åsikter. Har du dessutom möjlighet att följa med någon av dessa personer och se med egna ögon hur deras dag kan se ut så är det en chans du inte ska missa.

3. Hur är du som person?

Det är bara att inse – alla människor passar inte för alla yrken. Du har säkert fått höra att du kan bli precis vad du vill, och det ska inte förnekas. Frågan är bara om du verkligen är beredd på att satsa det som krävs, och ändå tycka det är värt det i slutändan. Din personlighet och dina egenskaper kommer med största sannolikhet att påverka ditt val av arbete, och det är inget konstigt med det. En morgontrött person väljer kanske inte att bli brevbärare, och den som inte har något tålamod med barn väljer knappast att jobba på förskola. Det finns dock exempel på personer som lyckas bra i ett yrke som egentligen inte passar deras personlighet särskilt bra – några av våra bästa skådespelare har scenskräck och avskyr att stå i centrum, medan en riktigt bra chef kan vara helt oduglig på att hålla koll på sina papper privat. Det viktiga är att du tänker igenom hur du känner inför att till exempel hamna i stressiga situationer, eller inför att tvingas ställa dig upp och prata framför hundratals människor. Tycker du att det jobb du vill ha är värt att kämpa för trots att du inser att du kan stöta på problem är det bara att satsa.

4. Positiva/negativa erfarenheter 

Även om du inte har haft ett fast jobb tidigare så har du har säkert haft någon form av praktikplats, sommarjobb eller liknande som du kan hämta erfarenheter ifrån. Tänk tillbaka på dessa arbeten och fundera över vad du tyckte var bra respektive dåligt med dem. Finns det något område du skulle kunna tänka dig att jobba inom igen? Om inte så kanske du stötte på något annat yrkesområde under din tid där som du tyckte verkade intressant. Försök också tänka tillbaka på personer du träffat som haft yrken du fascinerats av. Vad var det som fångade din uppmärksamhet och fick dig intresserad av dessa yrken? Finns det andra liknande yrken eller yrken inom samma bransch som skulle kunna vara aktuella för dig?

5. Hur rörlig är du?

Ytterligare en sak du behöver tänka över är inom vilket geografiskt område du kan tänka dig att jobba. Vill du hålla dig till ditt närområde, eller kan du tänka dig att flytta/pendla till ett visst jobb? Kanske har du lust att jobba utomlands under en period? Viktigt här är att du är klar över hur länge du i så fall kan tänka dig att vara borta. Att vara rörlig kan öka dina chanser att få det jobb du vill ha, men glöm inte att även tänka praktiskt kring detta. Söker du jobb i de större städerna och kan tänka dig att flytta dit, är det lämpligt att du börjar titta efter möjligheter till bostad och liknande så snart som möjligt. Då är du väl förberedd när ett intressant jobberbjudande dyker upp.

6. Gör ett intressetest

Kanske är du fortfarande osäker på vilket yrke som skulle passa dig, efter att ha tänkt igenom punkterna ovan. Då kan det vara en bra idé att göra ett intressetest. Dessa finns i flera varianter. På Arbetsförmedlingens hemsida hittar du ett test som används ofta. Syoguiden.com har en mängd olika tester och övningar som kan hjälpa dig att komma fram till vad du vill satsa på SACO ger dig möjlighet att söka information om olika yrken utifrån bland annat dina intresseområden och vad du anser dig vara bra på. Se dessa test som en vägledning, men tänk på att de är väldigt generellt utformade. I slutändan är det enbart du själv som kan svara på om ett visst yrke passar dig eller inte.

7. Komplettera dina kunskaper

Nu har du förhoppningsvis en lite tydligare bild av vad du skulle vilja jobba med. Då är det dags att se över dina möjligheter att faktiskt få jobbet också. Kanske märker du att det är något som saknas för att du ska ha möjlighet att få det jobb du har riktat in dig på. Det behöver inte alls handla om att du måste gå en hel utbildning, även om det tyvärr ibland är fallet. Många gånger kan det räcka att du går en kortare kurs, eller kompletterar någon utbildning du redan har läst. Det kan också vara så att jobbet kräver körkort. Eventuellt kan du behöva bättra på dina kunskaper inom ett visst språk, eller dina datakunskaper. Allt sådant som kan öka dina chanser att få det jobb du vill ha är värt att ägna lite tid åt.