Vi blir inte feta av fet mat


Julskinka, knäck och choklad. Julhelgerna för med sig mycket gott som man stoppar i sig. Men nya forskningsrön visar att fet kost inte gör oss feta. En ny brittisk studie med 90 000 deltagare visar att vår rädsla för att bli feta av fet mat är felaktig. Studien får stöd av svenska forskare som håller med om att människor jagar fett i onödan. Dagens Nyheter refererar till studien som har utförts vid Institutet för metaboliska vetenskaper i Cambridge. Under tio år har matvanorna hos 90 000 personer i Danmark, Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och Italien analyserats. Forskarna har undersökt om andelen fett i kosten på lång sikt påverkar risken för viktökning. Inget samband mellan andelen fett i maten och om personerna gick upp i vikt eller inte har upptäckts.

Inte heller påverkade intaget av mättade eller fleromättade fetter vikten. Alla som var med i studien gick upp ungefär ett kilo i vikt i snitt.
”Det betyder att vi inte ska fokusera på fettet i maten om vi vill hålla en hälsosam vikt. I stället bör vi äta en balanserad diet och göra av med kalorierna vi får i oss genom att vara fysiskt aktiva”, skriver forskaren Nita Forouhi, som tillsammans med sina medarbetare har utfört studien, i ett mail till Dagens Nyheter.

Enligt Livsmedelsverket ska vi hålla igen på fettet. Deras rekommendationer är att högst 25 till 35 procent av matens energi ska komma från fett. Deras symbol Nyckelhålet får användas på produkter som är fettsnåla. De nya forskningsrönen tycker alltså att denna oro för fet mat är överdriven. I alla fall när det gäller oro för att gå upp i vikt.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com