Svårare för akademiker med utländsk bakgrund


Akademiker med utländsk bakgrund har fått det svårare på den svenska arbetsmarknaden. Det visar en undersökning från Jusek, Förbundet för jurister, systemvetare, civilekonomer, personalvetare och samhällsvetare. I undersökningen ”Invandrade akademiker – Hur tufft är det?” har man jämfört hur situationen såg ut 2001 respektive 2007. Resultatet visade att akademiker med utländsk bakgrund hade det svårare på arbetsmarknaden 2007 jämfört med 2001.

Det är situationen för jurister, civilekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare som har undersökts. Det visade sig att det år 2007 var 85 procent av dem med svensk bakgrund som hade ett jobb som krävde högskoleexamen. Motsvarande siffra bland dem med utländsk bakgrund låg på 50 procent. Skillnaderna har ökat mellan 2001 och 2007. Det var fem procentenheter fler av dem med svensk bakgrund som hade ett jobb som krävde högskoleexamen 2007 jämfört med 2001. Bland dem med utländsk bakgrund skedde istället en minskning. Sex procentenheter färre av dem hade ett jobb som krävde högskoleutbildning 2007 jämfört med sex år tidigare.

2007 hade var fjärde person med svensk bakgrund en årsinkomst på över 500 000 kronor. Motsvarande siffra bland dem med utländsk bakgrund låg på var tionde person. Tre av tio med svensk bakgrund hade en inkomst under 240 000 kronor om året. Samtidigt var det sex av tio med utländsk bakgrund som hade en årsinkomst på under 240 000 kronor. För att förbättra situationen för utländska akademiker vill Jusek att det ska finnas ett språkpaket för invandrade akademiker inom samhällsvetenskapen. De vill att det ska finnas generella samhällsinriktade kompletteringsutbildningar och de vill även att de utländska högskoleutbildningarna ska bli erkända och att valideringen ska ske effektivt och rättssäkert om inte intyg eller diplom kan visas upp.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com