Privatsurfande kan bero på för lite arbetsuppgifter


Privatsurfande på arbetstid handlar inte bara om maskning. Ofta beror det istället på att den anställde helt enkelt har för lite att göra. Det visar en ny studie från Uppsala universitet. Studien pekar på att tidsspill i form av surfande på internet inte alltid handlar om att medarbetarna är olydiga och inte sköter sitt arbete. Många av dem som jobbar på kontor har helt enkelt för lite arbetsuppgifter för att fylla en hel arbetsdag. Det finns internationella studier som visar att en kontorsarbetare under en arbetsdag i genomsnitt spenderar mellan en och tre timmar åt aktiviteter som inte är arbetsrelaterade.

Den studie som nu har gjorts vid Uppsala universitet bygger på intervjuer med ett fyrtiotal personer som spenderar minst hälften av sin arbetstid åt betald sysslolöshet, eller så kallat tomt arbete. Det visade sig vara i framförallt de mer privilegierade yrkesgrupperna som det kunde uppstå tomt arbete på grund av brist på arbetsuppgifter.

Det är ofta dålig insyn i arbetsprocessen när det bygger på expertis av olika slag. Då får den anställda svängrum och kan dra ut på arbetet. Det kan vara svårt från ledningen att ställa krav på hur lång tid ett visst arbete bör ta och då kan det ibland leda till att den anställda får betydligt mer tid på sig att genomföra en uppgift än vad som i själva verket behövs. Detta kan upplevas på olika sätt. Vissa av intervjupersonerna var nöjda med att ha tid över till privata aktiviteter medan andra tyckte att det var jobbigt att ha för mycket tomt arbete. Det kan ibland leda till boreout som är ett apatiskt tillstånd då den anställde tycker att arbetet är meningslöst.

NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com