Könskvoteringen vid antagning på universitet och högskolor ska avskaffas. Det skriver högskole- och forskningsminister Tobias Krantz på DN Debatt. Den kvotering som positiv särbehandling utgör tas nu bort ur högskoleregleringen. Det är många av Sveriges högskolor och universitet som i dagsläget tillämpar principen om positiv särbehandling. På DN Debatt skriver forskningsministern att positiv särbehandling inte är någon väg till att komma åt ojämlikheten inom högskolan. Krantz menar att män ofta har fått förtur eller förbättrade chanser att komma in på en utbildning även om en majoritet av de sökande till populära utbildningar som har toppbetyg är kvinnor. Detta sker eftersom antagningssystemet strävar efter att anta lika många kvinnor som män.
Positiv särbehandling har debatterats flitigt den senaste tiden. Regeringen ska inom kort skicka ut ett förslag på remiss om att bestämmelsen i sjunde kapitlet, tolfte paragrafen i högskoleförordningen ska strykas. I nuläget finns det bestämmelser som pekar ut för universitet och högskolor att det kön som är underrepresenterat på den aktuella utbildningen kan gå före vid antagningen under förutsättning att det är flera sökande som har lika meriter.
Eftersom majoriteten av de sökande med toppbetyg är kvinnor är det ofta kvinnor som får stå tillbaka med de regler som gäller. Högskole- och forskningsminister Tobias Krantz skriver att utbildningssystemet ska öppna dörrar och inte slå igen dörrarna framför ansiktet på studiemotiverade unga kvinnor.
NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com
Spännande att först när de kommit på att kvinnor drabbas negativt så går det väääldigt snabbt att vända skutan. Först verkade det som ett bra förslag, men sen inser man att kvinnor visst också kunde drabbas negativt. Då blev det plötsligt väldans bråttom att avskaffa ;)