Fyra av tio blir utan kvalificerade jobb efter examen. Svenskt Näringslivs årliga högskoleranking visar att 43 procent av nyutexaminerade från högskolan antingen inte har fått ett kvalificerat jobb, är arbetslösa eller har valt att plugga vidare på grund av att de inte har fått något jobb sju till tolv månader efter att de tagit sin examen. I den globala världen trissas kompetenskraven upp och det är därför viktigt att utbildningarna är relevanta. Två av tre studenter får jobb i det privata näringslivet när de har avslutat sina studier.
Enligt Kristina Scharp som är ansvarig för utbildningsfrågor vid Svenskt Näringsliv sväljer den svenska grundutbildningen 21 miljarder kronor varje år av skattepengarna. Svenskt Näringsliv vill nu att resurstilldelningen ska styras av resultaten, att lärosätena ska få pengar efter hur många studenter som får ett kvalificerat jobb efter examen.
En sådan resurstilldelning skulle ge ett kraftig drivkraft till ökad samverkan i grundutbildningen och god samverkan mellan högskola och näringsliv leder till ökade chanser för nyutexaminerade att få jobb. Det är fjärde året i rad som Svenskt Näringslivs ranking visar att god samverkan ökar studenternas chanser att få ett kvalificerat jobb snabbt efter utbildningen. Det leder också till ökade chanser till högre lön. I Svenskt Näringsliv högskoleranking redovisas hur olika utbildningar samverkar med arbetslivet samt i vilken omfattning olika utbildningar leder till kvalificerade jobb. Resultatet bygger på enkäter som har besvarats av över 400 programansvariga vid olika lärosäten samt runt 4 000 studenter som examinerades under 2008/2009.
NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com