Jobb efter examen – Här är sektorerna som behöver personal


Du är klar med din utbildning och det är dags att välja inom vilken sektor du vill jobba. Kanske har du din karriär glasklar framför dig, eller så har du kanske kommit fram till att du inte alls vill jobba med det du har pluggat. Som tur är finns det fullt av möjligheter inom arbetslivet, och det behöver inte vara något negativt att inte ha framtiden helt klar framför sig. Det kan dock vara en fördel att ha någorlunda koll på inom vilka yrken det behövs personal, och vilka branscher som förväntas växa inom de närmsta åren.

Här ger vi dig en översikt över några av de hetaste yrkena inom två av branscherna där högst personalefterfrågan förväntas: vården och IT-sektorn. Här finns många spännande jobb med allt från specialistsjuksköterskor och läkare till It-tekniker som tar fram allt från underhållning på ett svenskt casino till datasäkerhetssystem. Läs vidare för att se vilka av dessa yrken som förväntas behöva mest personal de kommande åren!

Heta jobb inom vårdsektorn

I en nyligen publicerad prognos från arbetsförmedlingen står det klart att det finns goda chanser att hitta jobb inom en rad olika yrken. Bland högskoleyrkena finns det exempelvis stor efterfrågan inom vården i form av undersköterskor och sjuksköterskor, men även bland yrken som kräver en lägre utbildningsnivå, som medicinska sekreterare och vårdadministratörer.

• Specialistsjuksköterska Oavsett om du väljer att jobba som grundutbildad sjuksköterska eller läsa vidare finns en rad områden inom sjuksköterskeyrket som är ett relativt säkert kort för den som är vårdintresserad och vill vara säker på att få jobb. Bland underkategorierna hittar du exempelvis titlar som akutsjuksköterska, anestesi- och intensivvårdssjuksköterska, operationssjuksköterska, psykiatrisjuksköterska och ambulanssjuksköterska.

• Barnmorska Som barnmorska arbetar du med både kvinnor, nyfödda, ungdomar, barn och blivande och nyblivna föräldrar. Det är ett varierande arbete som ofta äger rum på barnmorskemottagningar och som kan fokusera på allt från preventivmedelsrådgivning till förlossningsvård. Andra arbetsområden innefattar informationsgivande om sex och samlevnad, barnlöshet, gynekologiska kontroller och abortvård.

• Specialistläkare Med siktet inställt på läkaryrket finns det goda möjligheter att hitta jobb. Yrket är ett legitimationsyrke i Sverige med strikta krav på en speciell universitetsutbildning och kontroll av vem som får arbeta som läkare. Arbetsuppgifterna varierar beroende på ditt specialistområde. Under ett kliniskt arbete handlar en stor del av arbetsuppgifterna om patientmöten, undersökningar och diagnoser samtidigt som en del av arbetet är administrativt.

Jobb att satsa på inom IT-sektorn

I takt med att tekniken går framåt och allt fler organisationer blir beroende av komplexa IT-system ökar efterfrågan på talanger inom området. Branschen sägs förvänta sig en fortsatt stark rekrytering under året, och en nylig sysselsättningsprognos visar att en uppgång med 37 % jämfört med riksgenomsnittet på plus 23 %. Inom IT-branschen finns det i sin tur ett par yrken som sticker ut lite extra:

• It-arkitekt Som it-arkitekt är du ansvarig för att övervaka de system som används inom ditt företag eller som stödjer organisationens verksamhet. Du har koll på organisationens generella IT-struktur och arbetar med att designa speciella behov efter organisationen, bland annat med inriktning på säkerhet, integreringar, skalbarhet och möjligheten att förändra aspekter inom företagets system. Man brukar säga att yrkesrollen fungerar som en sammankopplande länk mellan de som ansvarar för värdeskapande inom företaget och de som arbetar med att ta fram själva tekniken.

• Systemutvecklare Som systemutvecklare gäller det att kunna tänka logiskt och arbeta kreativt då du ansvarar för att ta fram helt nya IT-system eller delar av dem. Typen av system kan variera, och i grund och botten är yrket ett programmeraryrke, men som även riktar in sig på de olika användarnas behov för att säkerställa att lika mycket hänsyn tas till den tekniska funktionaliteten som användarnas behov. Till skillnad från en programmerare får du även ta del av allt från att ta fram kravspecifikationer till kodning, lansering, design och felsökning. I många fall har du även kontakt med slutanvändarna.

• 3D-grafiker Som 3-D grafiker kan du främst arbeta inom den växande spelmarknaden. Du arbetar kreativt för att exempelvis designa ett spels upplevelse, grafik och känsla genom att ta fram och skapa tredimensionella världar på en tvådimensionell yta. Ditt främsta verktyg är datorn och avancerade program som gör det möjligt för dig att skapa och utveckla olika modeller och grafik. Förhoppningsvis har denna artikel gett dig lite inspiration inför potentiella, framtida yrken. Det viktigaste är självklart att välja en karriär du är intresserad av, men det skadar samtidigt inte att ha lite extra koll på vilka sektorer som kommer att behöva personal i framtiden.