Att vara student idag kan bli en ekonomisk mardröm


Idag i Sverige så kan det kännas självklart för många att gå vidare med sina studier efter gymnasiet. Valen är extremt många och det kan vara svårt att veta vad man ska satsa på. Många spenderar ett par år att testa olika kurser och utbildningar vilket också påverkar längden på studierna samt ställer krav på hur man sköter sina studiepoäng - speciellt om man får stöd från Centrala studiestöds nämnden CSN.

En hel del kommer direkt från gymnasiet och har inte riktigt lärt sig att sköta en ekonomi på egen hand. Plötsligt ställs man kanske inför att betala för allting själv såsom hyra, mat och alla essentiella produkter i vardagen. För att inte tala om läroböcker som kan kosta flera hundralappar.

Det är inte ovanligt att studenterna lever på kreditkort - något som kan vara ett dyrt misstag. En del studerande slutar med att bo hos sina föräldrar under studietiden, men det är inte alla som har den möjligheten.

Studenter måste snabbt lära sig att balansera kostnader med intäkter

Under andra halvan av 2020 var det strax över 360 000 personer som fick studiestöd. Detta antal fortsätter att öka stadigt varje år i takt med att fler och fler ungdomar avslutar gymnasiet eller påbörjar universitets- eller högskoleutbildningar. CSN:s ekonomiska stöd täcker ungefär 70 % genomsnittliga kostnader för studenter och varje student kan räkna med att få i genomsnitt cirka 12 700 kronor per månad. I takt med att antalet studenter ökar år för år ökar CSN:s utgifter.

Det blir också allt vanligare numera att ta ett lån, som ett snabblån utan uc eller använda ett kreditkort innan man påbörjar sina studier. För vissa fungerar det bra, men det finns också risker med detta - även om många ungdomar inte ser det förrän det är för sent. Studenter hamnar ibland på ekonomiska problem som de inte kan hantera eftersom de då inte har något annat val än att fortsätta ta lån eller använda sina kreditkort tills de lyckas få sin ekonomi under kontroll igen.

Kredit -och/eller snabblån kan vara ett "quickfix" när man plötsligt hamnat inför en oförutsedd kostnad men det bästa är att se till att planera sina utgifter ordentligt.

Hur undviker man att hamna i den ekonomiska gropen?

Det bör säga sig självt men planering genom en hushållsbudget är a och o. Lista upp de fasta kostnaderna som finns som hyra, telefon och andra räkningar som kommer varje månad. Jämför med inkomsten och se hur mycket som blir över. Lägg sedan upp en rimlig budget för t.ex. mat, kläder och vardagsartiklar.

Ibland känns det inte som att det helt enkelt blir något över, kika då på alla förslag på nätet som finns för att tänka "billigt". Titta också på möjligheter att arbeta extra vid sidan av för att dryga ut kassan. Se bara till att det inte går ut över studierna.