Bo och jobba i London


Bo och jobba i London
London är en fantastisk stad som erbjuder sina invånare ett enormt urval av möjligheter till jobb och karriär. Väldigt många studenter väljer att testa jvingarna utomlands efter avslutad utbildning, och London är ett utmärkt alternativ med sin smidiga anknytning till Sverige, och välbekanta språk. Staden lockar människor över hela världen och är en bra plats för att skapa nya kontakter. Nedan följer en grundläggande guide med lite tips och råd.

Boende i London
London är väldigt stort och det kan vara komplicerat att navigera sig genom stadens vidsträckta transportnät. När man väl fått ett jobb är det rekommenderat att flytta till en stadsdel med smidig anknytning till sin nya arbetsgivare.
Bo i ett hostel/vandrarhem den första tiden
Vid första ankomst är det klokt att boka en säng på ett vandrarhem den första tiden, för att sedan söka en mer permanent bostad när man har fått fast anställning. Det finns väldigt många vandrarhem i London med mycket varierande kvalitet, ibland chockerande låg standard.
LHAlondon.com är en vandrarhemskedja som finns spridd över hela London i centralt belägna stadsdelar. De erbjuder en jämn och hög standard till ett rimligt pris, och är en mycket bra utgångspunkt i London den första tiden.
• LHAlondon.com (London Hostel Association)
• Bra informationskälla om tillfälligt boende i London
Ett hostel är en väldigt bra plats att träffa nya vänner och knyta till sig nya kontakter. Man kanske träffar sina blivande flatmates eller får tips om ett jobb.

Permanent boende i London
Det är vanligt att flera personer delar på en lägenhet och bor tillsammans i ett kollektiv. Det är ekonomiskt smart, samt att man lär känna nya människor. Priset på hyra i London är mycket dyrt, samtidigt som standarden är relativt låg. Priserna på hyra varierar mellan stadsdelar. Generellt är det dyrare i Londons mer centrala delar.
• Gumtree.com har annonser för bostad, jobb, köp/sälj m.m.
• Spareroom.co.uk är en bra sida för att hitta boende runt om i London.
• Hittar man ett enkelrum i London för £500 i månaden så har man gjort ett kap (beroende på standard).
Aktiviteter i London
London erbjuder ett sagolikt urval av aktiviteter.
Museer för olika ändamål. I South Kensington finns flera museer på gångavstånd.
Konserter med världsberömda musiker i någon av Londons stora arenor.
Fotboll från Premier League kan beskådas live varje helg på fotbollsarenor runt om i London. Det finns för närvarande sex lag i Premier League hemmahörande i London.
• Det finns också många andra sportevenemang att besöka, som Wimbledon tennis, rugby, boxning m.m. Vill man spela på sport så finns olika odds bonusar att ta till vara på.
Notting Hill Carneval. Festa med en miljon människor på Notting Hills vanligtvis lugna gator i dagarna tre.
• Londons fina parker är som gröna oaser i en vidsträckt stadsdjungel. Hyde Park, Regents Park och Holland Park är några gröna pärlor värda att besöka fina dagar.

Söka jobb i London
Det finns flera olika metoder att söka jobb i London. De vanligaste är att aktivt söka jobb via olika jobbsidor eller ta kontakt med ett rekryteringsföretag.
Jobbsidor
Det finns många generella jobbsidor där jobbsökare snabbt kan ladda upp sitt CV och aktivt söka jobb, samt bli sedd av rekryterare och företag som söker personal. Det finns även mer specialiserade jobbsidor med inriktning mot en specifik industri och jobb.

Ett tips: Det är rekommenderat att uppdatera sitt CV med jämna mellanrum, annars riskerar ens CV bli osynligt för företag och rekryterare som ideligen filtrerar ut nya kandidater.
Ett tips: Att söka på “Swedish” genom sökfunktionen på jobbsidan genererar alla jobb som kräver svenska som språk. Det är ett effektivt sätt att snabbt få intervjuer med mindre konkurrens.
Reed.co.uk är kanske den mest populära jobbsidan bland jobbsökare och företag. Rekryterare har själva uttryckt att de gillar att söka kandidater och annonsera jobb hos Reed.co.uk.
Totaljobs.co.uk är en generell jobbsida, mycket lik Reed.
Multilingualvacancies.com är en nischad jobbsida som riktar sig mot kandidater som är tvåspråkiga, samt företag som söker motsvarande kandidater.

Rekryteringsföretag
I London så kryllar det bokstavligen av rekryteringsföretag precis överallt. Allt från jättestora företag till enmansföretag. Det uppskattas att det finns nära 40000 rekryteringsföretag i staden som alla konkurrerar om att hitta jobb till arbetssökande.
• Det finns enormt många rekryteringsföretag, men några av de största är Reed, Hays, Adecco, Randstad m.m.
Euro London Appointments är ett rekryteringsföretag som fokuserar på flerspråkiga kandidater inom nästan alla industrier.
Tiger Recruitment, erbjuder administrativa jobb.
Thesalesexperts.com erbjuder rekrytering inom försäljning.

Att jobba på ett företag i London är generellt en annorlunda upplevelse än att jobb i Sverige. Sannolikt är det en salig blandning av olika nationaliteter på kontoret. På fredagseftermiddagen blir man uppmanad att följa med sina kollegor till “after work drinks” på puben runt hörnet (det finns alltid en pub runt hörnet).
Intervju i London
När man väl blir kallad till en intervju i London så finns det en bra förberedande guide att studera.
Brexit.........eller?
Om Brexit genomförs så kommer förutsättningarna till att jobba och bo i London rimligtvis att ändras. Utfallet av denna långdragna process är oförutsägbar men bör naturligtvis tas på allvar. Vill man flytta till London så ska man naturligtvis göra det, med en viss tillförsikt för eventuella komplikationer längre fram kopplade till Brexit. Att uppleva London som en Londonbo är en fantastisk upplevelse som den nyfikne bör prova på.
För dig som söker tips och råd för att söka jobb finns det mer information att tillgå här.