Använd rätt sökord när du letar efter jobb


Tycker du att det är svårt att hitta det jobb du vill ha? Det är väldigt viktigt att du använder dig av rätt strategi för att lyckas med ditt sökande.

En stor del av de företag som anställer hittar sina nya medarbetare genom platsannonser på nätet. Trots detta så kan det hända att du ändå inte hittar vad du söker bland de lediga tjänsterna. Det kan till och med kännas som att det inte finns några jobb som passar just dig. I dessa lägen kan det vara bra att vara medveten om sin strategi och att anpassa den – en av anledningarna till att du inte är nöjd med dina sökresultat kan faktiskt vara att du använder dig av relevanta sökord.

Ditt sökande kan bli mer effektivt om du använder ord på olika sätt. Sökorden hjälper dig att förfina dina sökningar tills du får resultat i platsannonser som överensstämmer med den typ av tjänst du söker.

Jobbtitel
Fundera på vilken befattning du föredrar. Prova dig fram genom att först ange den och sedan se vilka andra titlar som kommer upp bland resultaten. Nu kan du använda dig av dessa vid nästa sökning. Tänk på att inte stirra dig blind på titlar dock! Försök att lägga mer fokus på uppgifter, kompetens och ansvar eftersom det är dessa som du vill matcha.

Termer från jobbannonser
Ett bra sätt att hitta de sökord som passar din inriktning och kompetens är att studera de platsannonser som du tycker passar in på dig. Välj några termer från dessa annonser och använd dem när du gör din nästa sökning. Om du arbetar med särskilda datorprogram eller har en tjänst som kräver specialkompetens, prova att använda dessa som sökord. Arbetar du till exempel som informatör kan det vara bra att kunna Photoshop, Illustrator och InDesign.

Företag, område och typ av tjänst
Letar du efter en viss typ av tjänst i ett specifikt område? Lägg till dessa i din sökning. Säg till exempel att du jobbar som bibliotekarie och letar efter en heltidstjänst i Halmstad. Ange då dessa termer i sökrutan för att specificera din sökning. Du kan också begränsa din sökning för att endast leta lediga tjänster i ett visst företag genom att skriva deras namn i sökrutan.