Gör succé på intervjun – nio tips


Hur ska du övertyga rekryteraren att du är rätt för jobbet? Låt inte slumpen eller din nervositet avgöra om du lyckas på intervjun eller inte. Använd dig av följande retoriktips så kanske du lyckas! Retorik är nämligen vetenskapen om konsten att övertyga.

Retorikexperten Jennie Gotsis menar att en av fördelarna med att träna sig retoriskt är att man blir förberedd även när man inte är förberedd. Det kan ju vara bra om det skulle dyka upp en oväntad fråga på intervjun eller hur?

  1. Prata i lugnt tempo och låt rösten bottna i magen, det ger trovärdighet och får dig att må bättre.

  2. Tänk på hur du andas. Se till att din andning går hela vägen ned i magen. Andning smittar och kan påverka hela situationer. Om du är stressad eller osäker så andas du oftast med bröstkorgen – det skapar stress både hos dig och hos rekryteraren.

  3. Le! Det uppfattas som engagerat och välvilligt.

  4. Ha inte för bråttom. Vänta någon sekund med ditt svar, det ger ett eftertänksamt intryck.

  5. Använd dig av exempel, metaforer och jämförelser. Det konkretiserar och ger varm känsla till dina svar.

  6. Intervjun börjar i samma stund som du kliver in genom entrén! Det förekommer att rekryteraren frågar receptionisten hur en person förde sig när han/hon kom. Tänk på att vara trevlig och le från början.

  7. Tänk på hur du tar i hand och på hur du tittar på personer som du träffar. Handlaget och blicken är två faktorer som skapar första intrycket av dig. Våga ta ögonkontakt och ha ett fast handslag.

  8. Var medveten om dina dåliga sidor - alla har sådana! Presentera dina som egenskaper du jobbar med.

  9. Betrakta din nervositet som turboväxeln som gör dig extra skärpt. Försök dock att vara medveten om dina gester och din mimik så att du inte har tics för dig.