Har du problem med att komma i håg vad du läst i dina kursböcker? Känner du dig tankspridd? Det finns goda chanser att du kan träna upp ditt arbetsminne. Googla ordet ”cognitive training” och du kommer att hitta en mängd artiklar. Tänk bara på att det är långt ifrån alla som har vetenskapligt stöd.
Vad är arbetsminne för något? Enkelt uttryckts så kan arbetsminnet förklaras som förmågan att hålla information i huvudet samtidigt som man bearbetar den, men egentligen beskriver termen en samling olika hjärnfunktioner.
Att träna sin hjärna och sitt arbetsminne effektivt kan liknas vid styrketräning. Träningen gör förbindelserna mellan olika områden i hjärnan starkare och får en spridningseffekt som betyder att man förbättrar sin allmänna förmåga och inte bara prestationen på just de uppgifter som man tränat på. Hur träningen ser ut är inte huvudsaken – det viktiga är att man lägger tid på att utmana sin förmåga. Det är viktigt att variera sig för precis som kroppen behöver hjärnan mångsidig träning.
Tips:
Lös korsord eller sudoku. Spela schack varje dag med någon som ligger på din egen nivå eller lite över.
Lär dig spela ett instrument, öva varje dag och se till att utmana dig själv.
Undvik onödig stress. Se över din arbetsmiljö. Stäng av mobilen och uppkopplingen för att minska på distraktioner som kan överlasta ditt minne.
Läs böcker och tidningar. När vi läser skapas bilder i huvudet och det underhåller hjärnan mycket mer än när vi får färdiga bilder från TV:n.
Träna med korsvisa rörelser. Alla rörelser där vi korsar höger och vänster sida tränar upp samarbetet mellan de båda hjärnhalvorna. Dans och gympa är bra exempel på aktiviteter där man kan träna på det här sättet. All motion är bra för hjärnan! Träning ökar blodgenomströmningen och syretillförseln i hjärnan och förbättrar nybildandet av hjärnceller. Det finns studier som visar att motion ökar toleransen mot stress.
Utför kreativa aktiviteter som t ex målning, sömnad och musikspelande.
Gör saker på ett helt nytt sätt. Ta en ny väg hem från jobbet, pröva nya rutiner hemma och på jobbet, läs din e-post i en annan ordning än vad du är van vid.
Lär dig något nytt. Varför inte anmäla sig till den där språkkursen som du tänkt på så länge?
Slarva inte med maten och sömnen. Sömnbrist är en av de vanligaste orsakerna till koncentrationssvårigheter och dåligt minne.