Snart dags för högskoleprovet 2020! Fem tips för att lyckas.


Den 4 april är det dags för vårterminens högskoleprov och det är snart läge att börja förbereda sig. Att få höga resultat är ingen självklarhet utan kräver både tid och plugg innan. Här får ni fem tips som kan hjälpa dig att lyckas med högskoleprovet.

  1. Träna med riktig tidtagning Ett av de bästa sätten är att öva upp dig på är att göra gamla högskoleprov. För att bli så effektiv som möjligt bör du dock ta tid och avsätta exakt så pass mycket tid som du har på det riktiga provet. Detta gör att du vänjer dig vid tidspressen.

  2. Använd inte förbjudna hjälpmedel När du gör gamla högskoleprov är det också viktigt att du inte använder otillåtna hjälpmedel. Undvik att använda gradskivor, miniräknare eller liknande hjälpmedel som du ändå inte får använda när du skriver det riktiga högskoleprovet. Risken är ju att du vänjer dig vid dessa hjälpmedel och att du sedan inte klarar dig utan dem när du väl ska skriva provet.

  3. Börja öva i god tid Det är viktigt att börja förbereda sig i tid innan högskoleprovet eftersom man på så sätt ökar sina möjligheter att täppa igen kunskapsluckor. Personer som är duktiga på matte kanske behöver öva upp sitt ordförråd medans språkbegåvningar kanske ska lägga sin energi på matematikformler.

  4. Läs mycket böcker och tidningar För att lyckas med den verbala delen (engelsk- och svensk läsförståelse, meningskomplettering samt ordkunskap) av högskoleprovet är det viktigt att ha ett bra ordförråd. Ett av de bästa sätten att träna och utöka sitt ordförråd är att läsa mycket böcker och tidningar.

  5. Fördjupa dina mattekunskaper Undvik att enbart lära dig alla formler utantill! Se till så att du även vet hur och när dessa tillämpas.