Studenter oroas av matstölder


Många studenter som bor i studentkorridor med delat kök blir bestulna på mat. Studenter berättar att de inte vågar lägga dyra matvaror i frysen för då är risken stor att de blir av med den. Hyresvärdarna uppmanar nu alla att polisanmäla om de blir bestulna på något.

Enligt en undersökning som studenter på Linnéuniversitetet har gjort så är fem av sju studentboenden utsatta för matstölder.

– Jag flyttade in i en ny lägenhet för ett år sedan och då var det några som hade snott flera kassar mat av grannarna bara några dagar innan. Sen märkte jag hur saker försvann och då blir man självklart arg, säger Lisa Persson som är student i Kalmar. Samma nyckel till fler våningar

Hon vet inte vem det är som snor maten men berättar att både våningen under och över henne har nycklar som passar till hennes korridor. När hon pratade med hyresvärden om att lösa problemet tyckte de att det var för omständligt att göra något åt problemet eftersom städpersonalen då skulle behöva använda flera nycklar.

– Det känns dåligt. Det är som att fastighetsägarna inte bryr sig om att man inte trivs när man bor där. För det är inte kul när man som student och inte har jättemycket pengar går och köper mat som sen försvinner. Uppmanas att anmäla

Agona fastigheter som äger studentboende där Lisa bor säger sig inte känna till de här problemen. Om hyresgästerna blir av med mat så tycker de att de bör polisanmäla det hela och de säger att det inte finns så mycket som dem som hyresvärd kan göra.

Försöker få bort gemensamma kök

På Kalmarhem, som har äger de flesta av stadens studentboenden, känner man till problemet med att mat försvinner i studentköken och uppmanar även han folk att polisanmäla när mat försvinner.

– Vi har aktivt på två av våra studentbostäder byggt bort de gemensamma köken och istället installerat minikök för att förebygga detta, säger han.

Om de här matstölderna fortsätter så kan Lisa tänka sig att flytta.

– Det är inte kul men jag trivs jättebra här så vi får se. Jag vill ju inte lägga saker i frysen i alla fall.