Var finns jobben?


Och vem kan svara på det? Det är svårt att sia om framtidens yrke. Vissa hoppar på en utbildning och så går åren. Tre, fyra år, ibland mer och så är studenterna klara med sina utbildningar och vips så ser arbetsmarknaden annorlunda ut. De har skaffat sig en bra utbildning och studielån men så är det inget bristyrke längre. Läste nyligen att Statistiker är ett framtidsyrke och att de har en gyllene arbetsmarknad framför sig. Svenska statistiklärare lägger sina kloka huvuden ihop för att diskutera hur rekryteringen kan förbättras. Så var det för logopeder för några år sedan. Ungdomar studerade sina år, så blev de nykläckta logopeder. Men då var det svårare att få jobb. Det finns alltid en lista för bristyrken. Problemet är att den förändras. Prognoser om framtida arbetskraftsbehov och inkomstmöjligheter kan för den som känner stor osäkerhet upplevas som ett relativt säkert sätt att hitta vägen till ett bra yrkesliv. Det är naturligt för den osäkre att vilja ha tillgång till en lista med yrkenas tio i topp och sedan kunna välja. Tidningar skriver sina tio-i-topp-listor för bristyrken. Men allt för ofta gör tidningar och även myndigheter misstaget att göra denna typ av listor och får det att framstå som att valet är enklare än vad det är.

Valet av utbildning är ett av livets absolut viktigaste beslut. Att utbilda sig är en stor investering som kommer att ha stor betydelse för resten av livet. Utbildningsvalet kommer exempelvis att ha stor inverka på den personliga ekonomin, på vilket yrke man kommer att arbeta inom och kanske också vart man kommer att arbeta.

  • Vad är det som kommer att känneteckna morgondagens arbetsmarknad för akademiker?
  • Vad kommer den ökande specialiseringen på arbetsmarknaden att betyda?
  • Hur kommer arbetskraftsefterfrågan att påverkas?
  • Vilka yrken är framtidens akademikeryrken och vilka kommer att vara mest lönande eller mest intressanta?

Nu är det många som precis påbörjat sina utbildningar på Sveriges universitet och högskolor. Hoppet om framtiden är ljus. Såklart hoppas alla att de gjort de rätta valen. Några kommer under utbildningens gång att byta inriktning. Det hör till. Hoppet hos de flesta ligger i att ”prognoserna stämmer för framtidens yrken”. Utbudet av olika utbildningar är idag mycket stort och skälen till att studera är nästan lika många som det finns akademiker. För många är dock akademiska studier vägen till ett rikare liv. Oavsett om det handlar om att nå jobb med intressanta arbetsuppgifter, goda utvecklingsmöjligheter, hög grad av meningsfullhet eller högre lön.

Ibland kan det visa sig att drömyrket inte vara det man tänkt sig. Kunskap om utbildningar och yrken är därför mycket viktigt. Med ett stort mått av eftertanke och reflektion kan bedömningar om framtidens arbetsmarknad vara en god hjälp att hitta de riktigt bra jobben. Vilka de är och var de finns kan bara var och en svara på.