Lägga in en tredje termin över sommaren? Det förslaget har lagts fram, och det verkar troligt att planen kommer att finnas kvar även efter valet i höst, eftersom både Socialdemokraterna och Alliansen är intresserade av att göra den till verklighet. Eller i alla fall utreda möjligheten.
Anledningarna är att Utbildningsdepartementet kommit fram till att Sverige, tillsammans med grannlandet Danmark, har de äldsta studenterna i hela världen. Man vill därför öka antalet terminer för att göra det möjligt att bli klar med utbildningen snabbare, och därmed komma ut i yrkeslivet tidigare. Från politikernas håll ser man att det skulle kunna leda till stora vinster för samhället.
Sommarlovet är dock en tradition som är djupt rotad och kan kännas svår att ge upp, kanske både för elever och lärare. Ändå innebär också sommarlovet för många att de måste skaffa ett tillfälligt arbete för att få pengar, då man inte får något studiestöd under sommarmånadernas uppehåll. Eftersom många studerande - nästan 32 000 i år - söker till de sommarkurser som anordnas av högskolorna, för att klara försörjningen och sysselsättningen över sommarmånaderna verkar det finnas en grund för att lägga en termin över denna del av året.
Sveriges förenade studentkårer (SFS) ställer sig positiva till förslaget och menar att studier under sommaren skulle kunna minska stressen det innebär att inte veta hur man ska klara sin försörjning, och då skulle man slippa söka extra studiemedel för kurser som man kanske egentligen inte vill läsa bara för att man ska ha något att göra under sommaren. Däremot vill man försäkra sig om att studenterna fortfarande ska ha möjlighet till ledighet, och att utbildningens kvalitet inte ska påverkas av en förändring i terminsupplägget. Man efterfrågar också en höjning av studiemedlet, för att elevernas ekonomi ska bli hållbar.