Dags för terminsstart!


Det är mycket som händer och mycket som ska göras då höstterminen börjar. Lite känsla av barndomens skolstart hänger sig kanske kvar, och framtidstro och möjligheter ligger i luften.

Har man studerat på våren är det en fortsättning på tidigare arbete, träffa kurskamrater och lärare och komma in i studierna igen. Är man däremot ny student för hösten så är det mycket mer att ta in. För många innebär det ett helt nytt steg och skede i livet, och kanske första provet på självständigt vuxenliv, utan familjen.

Många flyttar hemifrån nu, och ofta blir det också en flytt till en helt ny stad. Bort från gamla vänner och bekanta, och bort från en plats där man kanske bott hela livet fram tills dess. Spännande – men kanske också lite skrämmande. Det är en stor omställning och mycket som måste ordnas. Inte minst behöver man en bostad, vilket kan vara ett nog så stort problem i sig på de mer populära studieorterna. Sedan finns alla andra praktiska saker som måste lösas, från adressändring till att skaffa sig internetuppkoppling i det nya hemmet.

Att göra sig hemmastadd kan ta lite tid, men i vår Heminredningsskola här på Student.se kan du få många bra tips på hur du kan göra det trivsamt och fint – även på liten yta!

Flyttar man till en ny stad är omställningarna ännu fler. Det är svårt att hitta dit man ska, lokaltrafiken är obekant, och man vet inte var de viktiga sakerna ligger. Ett tips kan vara att ta användning av olika upplysningstjänsters kartfunktioner och söka fram sådant som kan vara bra att veta var det ligger! Inte minst skolan, men också bibliotek och närmaste mataffären.

Då du lärt känna nya vänner på orten blir det lite lättare att bli en del av det nya samhället. Men hur får man nya vänner? Som student har man en del vägar att välja, beroende på hur mycket man vill jobba på saken. Att lära känna sina kurskamrater kommer ganska så naturligt när man läser tillsammans, och läser du dessutom ett program är det vanligt med aktiviteter i starten just för att alla ska bekanta sig med varandra. Att göra sällskap vid föreläsningar och plugga tillsammans är en bra början för att lära känna nya personer, men sedan kan det också vara bra att träffas utanför skolmiljön! Att gå ut och äta, gå på krogen eller titta på bio kan vara bra avbrott från plugget. Vill man däremot ha mer skola kan ett bra sätt att vara socialt aktiv vara att engagera sig i olika skolverksamheter, som kår eller nation med tillhörande aktiviteter.

Internet kan hjälpa till en hel del också. Olika sociala medier gör det inte bara lättare att hitta nya bekantskaper på din nya skola och ort, de hjälper dig också att hålla kontakten med gamla vänner och familjen.

För många blir nog studietiden en första kontakt med att själv ha ansvar för den egna ekonomin, och alla de utmaningar som hör till för att få studiemedlet att räcka så långt det bara går. Även på den fronten erbjuder Student.se en hel del tips, i vår Ekonomiskola.

Förutom att söka extrajobb för att dryga ut kassan, är ett alternativ också att söka stipendier. Det finns en mängd olika stipendier som är sökbara för studenter, och det kan vara en god hjälp för ekonomin.

En stor utgiftspost, särskilt vid terminsstarten och kanske extra mycket som nybliven student, är kurslitteraturen. Här finns det dock många möjligheter att spara stora pengar! På nätet finns flera bokhandlar specialiserade på kurslitteratur, och där kan man även köpa begagnade böcker, vilket såklart gör det mycket billigare. Ibland kan det också löna sig att hålla koll på anslagstavlor på skolan – de som gått dina kurser tidigare kan ibland vilja bli av med sina böcker!

Vill man inte köpa böckerna alls är biblioteket det bästa stället att gå till. Högskolans eller universitetets eget bibliotek har förmodligen det mesta av din kurslitteratur – men problemet är att alla exemplar snabbt kan bli utlånade, så vänta inte med att gå dit! På biblioteket kan du också kopiera ur böcker om du inte kan låna dem – men tänk på att du inte får kopiera för mycket! Kolla upp vilka lagar och regler som gäller. Skulle du behöva någon bok som inte finns på biblioteket hos just dig går det alldeles utmärkt att göra ett fjärrlån – det vill säga att man lånar in boken från ett annat bibliotek i landet som har den. Fråga dina bibliotekarier om hjälp och råd!

Andra lösningar är att låna eller köpa böckerna tillsammans med en kurskamrat. Det är kanske inte den mest praktiska lösningen, men å andra sidan kan det vara ett sätt att börja prata och umgås också!

Lycka till med de framtida studierna önskar Student.se!