Det är vanligt att yrkesförare har sömnstörningar. Bland buss- och spårvagnsförare i Göteborg uppger var fjärde förare att de upplever problem med dagtrötthet. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin. Studien presenterades under den sömnmedicinska årskongressen i Göteborg den 21 till 23 april. Det är Svenska föreningen för sömnforskning och sömnmedicin, SFSS, som arrangerar kongressen där ungefär 250 forskare, läkare och inbjudna gäster från världens alla hörn deltar.
Nya forskningsrön som kan ligga till grund för bättre behandling och diagnostisering av olika sömnsjukdomar är en tanke med kongressen. Ett annat syfte är att få nya kunskaper om sömnmekanismer, dygnsreglerande funktioner och vad de olika sömnmedicinska sjukdomarna betyder för samhället. Mahssa Karimi, doktorand vid centrum för sömn och vakenhetsstörningar vid Sahlgrenska akademin, var en av föreläsarna. Hon har tittat på hur sömnstörningar förekommer bland 116 buss- och spårvagnsförare hos Göteborgs spårvagnar.
23 procent av yrkesförarna har problem med dagtrötthet. 28 procent har insomningsbesvär och 29 procent lider av så kallade restless legs besvär. 19 procent har sömnapné, vilket betyder att de har andningsuppehåll i sömnen. Sömnapné kan leda till bland annat stor trötthet och koncentrationssvårigheter. Förarna med sömnapné behandlades med en CPAP-maskin. Det är en maskin som håller andningsvägarna öppna genom en andningsmask som skapar ett övertryck i luftvägarna. Det innebär att maskinen förhindrar snarkning och andningsuppehåll i sömnen. Eftersom de inte självmant sökt sjukvård för sina besvär har forskarna fått leta efter sömnstörningar bland gruppen yrkesförare. Resultatet blev att de hittade sömnstörningar som i många fall påverkade vakenhets- och koncentrationsförmågan kraftigt.
NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com