Mångfaldsbarometern 2008
MÅNGFALD Uppsala Universitets sociologiska institution genomför sedan 2005 en årlig Mångfaldsbarometer som är en rikstäckande enkätundersökning som kartlägger attityderna till etnisk mångfald hos Sveriges befolkning. Årets rapport baserar sig på uppgifter från ett slumpmässigt urval av den svenska befolkningen (totalt 805 individer) och jämför årets resultat med tidigare år. Mångfaldsbarometern undersöker bland annat följande: Vad tycker den svenska befolkningen om den kulturella mångfalden i Sverige?
Ett påstående som får fortsatt stort stöd är att "Alla invandrare skall ha precis samma sociala rättigheter som de som är medborgare i Sverige". Hela 74,2 procent instämmer helt eller delvis. Däremot är det något färre som anser att utlänningar som begår brott skall utvisas. Den hårdare linjen minskar något och går från 64,8 procent år 2006 till 60,8 procent år 2008. I takt med att en större andel av befolkningen har positiva kontakter och erfarenheter av invandrare reduceras de negativa attityderna. Det tycks alltså finnas en öppenhet för att acceptera andra kulturella inslag, men dessa måste integreras i en gemensam svensk kultur. Vissa invandrargrupper har dock svårare att anpassa sig till det svenska samhället. De som inte anpassar sig till svenska lagar är alltså mindre välkomna.
Mångfaldsbarometern undersöker också med hjälp av ett mått på kulturellt avstånd vilka som anses vara invandrare och i likhet med tidigare år, betraktas följande grupper som invandrare: irakier, kurder, iranier, turkar, somalier, bosnier, serber, kroater, romer, chilenare, ryssar, kineser, greker, judar, polacker och thailändare. Grupper som inte betraktas som invandrare är norrmän, finländare, engelsmän, tyskar och amerikaner.
Mångfaldsbarometern 2008:
http://www.soc.uu.se/dok.php
(Källa: UU.se)
MARKUS HANKINS
markus.hankins@studentis.com
Skrivet den 26 oktober 2008, 22:17 av Anonymous
- logga in eller registrera dig för att kunna kommentera