Mörk choklad och blåbär bra för hälsan


Mörk choklad och blåbär är bra för hälsan. Enligt en ny studie från Karolinska Institutet och Örebro universitet skyddar mörk choklad och blåbär mot diabetes. Det skriver Svenska Dagbladets nätupplaga. Dessutom motverkar det övervikt och är bra för hälsan. Forskarna ska i ett unikt projekt i höst undersöka hur måltider och miljö påverkar diabetiker. I undersökningen har ett antal personer fått prova vit choklad, mörk 85-procentig choklad och mjölkchoklad. Den vita chokladen och mjölkchokladen ökade insulinnivån och blodsockerhalten hos personerna som testade. Den mörka chokladen hade däremot marginell påverkan. Män och kvinnor reagerade olika på olika sorter av choklad. Det var mer negativt för männen med vit choklad medan det var mer negativt för kvinnor med mjölkchoklad. Det gjordes även ett liknande test med blåbär. Tio friska och tio diabetessjuka personer drack blåbärsdryck utan tillsatser eller extra socker. Resultatet blev positivt. Forskarna går nu ett steg längre och i höst startar ett projekt där de ska undersöka hur god mat och trivsam miljö påverkar livskvaliteten och hälsan hos diabetiker. NATHALIE NORDHSTRÖM