Allt mindre undervisning på högskolan
Studenter vid universitet och högskolor får allt mindre undervisning. När lärosätena får allt mindre resurser tvingas de också dra ner på undervisningen. Som det ser ut i dagsläget kan en heltidsstudent enbart ha två 90-minutersföreläsningar i veckan på schemat. Det skriver Dagens Nyheter.
Det reella värdet av högskoleanslagen har minskat med upp till en tredjedel sedan 1994. Anledningen till det är bland annat öppna besparingar, men det beror också på en teknikalitet i uppräkningssystemet som gjort att värdet av studentpengen har urholkats.
1992 beräknade Högskoleutredningen att det skulle finnas minst sex timmars föreläsningar i veckan på högskolan. Det skulle också vara ett minimum med tre seminarietillfällen i veckan. Dan Brändström, regeringens särskilde utredare, lämnade över betänkandet "Resurser för kvalitet" till utbildningsminister Lars Leijonborg i november 2007.
Enligt beredningen borde studentpengen ligga på 52 000 kronor per heltidsstudent och år om man ska kunna leva upp till de minimikrav som Högskoleutredningen rekommenderade 1992. Idag ligger studentpengen inom humaniora och samhällsvetenskap på 33 000 kronor.
NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com
Skrivet den 12 januari 2009, 07:43 av Anonymous
- logga in eller registrera dig för att kunna kommentera