V vill införa tolvårig skolplikt
Vänsterpartiets skolpolitiska taleskvinna Rossana Dinamarca föreslår tolvårig skolplikt. Hon tycker att det krävs att man har en gymnasieutbildning om man ska klara sig ute i arbetslivet. Därför tycker Dinamarca att gymnasiet ska ingå i den obligatoriska skolan. Idag gäller skolplikten i Sverige nio år, från höstterminen det år man fyller sju år fram till utgången av vårterminen det år man fyller 16 år.
Dinamarca säger till Svenska Dagbladet att eleverna själva redan tycker att gymnasiet är nödvändigt. Hon tror att steget till gymnasiet skulle avdramatiseras och att skolans samlade ansvar för eleven skulle bli tydligare om man införde en tolvårig skolplikt. Enligt statistik från Skolverket går redan 98,6 procent av de unga vidare till en treårig gymnasieutbildning när de slutat nian.
Utbildningsminister Jan Björklund (fp) är däremot kritisk till förslaget. Han tycker att det verkar "verklighetsfrämmande" att tvinga alla att plugga ytterligare tre år.
- Huvudproblemet i dag är att 10-15 procent av ungdomarna i övre tonåren är så skoltrötta att det inte fungerar för dem på gymnasiet. För en mindre grupp elever är skolundervisning inte lösningen, utan vi måste hitta sätt att slussa ut dem i arbetslivet, säger Björklund till Svenska Dagbladet.
NATHALIE NORDHSTRÖM
nathalie.nordhstrom@studentis.com
Skrivet den 20 april 2009, 05:50 av Anonymous
- logga in eller registrera dig för att kunna kommentera