Falafel från Malmö ska ut i världen


Familjen Iskandaranis falafelvagn öppnade för femton år sedan under viadukten i Malmöförorten Rosengård. Falafel No 1 har sedan dess blivit ett begrepp i Malmö. Nu har falafelvagnen blivit nio restauranger och Falafel No 1 ska ut i Europa. En ny teknik som Lunds Tekniska högskola har uppfunnit gör det nu möjligt för företaget att frysa och exportera kikärtsbollar. För Falafel No 1 har kännetecknet alltid varit att deras falafel är färska och att de innehåller riktiga kikärtor. Det har samtidigt varit ett hinder för att expandera. Falafeln har blivit vattnig när den har frysts. Men nu har den nya tekniken, som studenter och forskare vid Lunds Tekniska högskola kommit fram till efter åtskilliga tester, gjort det möjligt att frysa falafeln så att den inte förlorar smak eller blir vattnig. Metoden är avgörande för att kikärtsbollarna ska kunna transporteras till andra platser. Det är flera svenska restauranger som vill servera Iskandaranis falafel och familjen funderar nu på att starta en egen fabrik. NATHALIE NORDHSTRÖM