Lingonbröd


Ingredienser: 

5 dl mjölk 3 dl havregryn 1 paket jäst 1 dl lingonsylt 2 tsk salt 8 dl rågsikt 1-2 dl vetemjöl

Beskrivning:

Tid: ca 2 tim varav ca 70 min jäsningstid och 25-30 min i ugnen

Gör såhär:

• Koka upp mjölken i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 2 min. Häll den heta mjölken över havregrynen och låt stå tills blandningen svalnat till fingervarmt, 37°.

• Smula ner jästen i blandningen och rör tills den löst sig. Tillsätt lingonsylt, salt och rågsikt samt lite av vetemjölet, spara resten till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin (jag brukar använda elvispens krokar) tills degen släpper bunkens kanter.

• Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 min.

• Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i två bitar. Forma varje bit till en rund bulle. Lägg bullarna på en bakpappersklädd (jag brukar även pensla lite olja på bakpappret, så att det inte fastnar) plåt.

• Nagga bröden och låt jäsa övertäckta ytterligare ca 30 min.

• Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 200°, 25-30 min.

• Låt bröden kallna på galler under bakduk.

Ät och njut! Ett gott tips är att breda på svartvinbärsmarmelad när det är sådär alldeles rykande färskt och varmt! Och varför inte ett gott Roobios thé?!

Ditt betyg: Ingen
Betyg: 3 (antal röster: 1)