Skrivet den 13 mars 2006, 22:58 av Nazeem
Inom alla religioner finns det gränsmarkerande bud och ibland när jag diskuterar med vänner kan vi tycka att det är befogat med en omvärdering av vissa levnadsregler då de idag inte har ett nyttovärde. I de heliga böckerna finns det bud som jag personligen tycker hade ett nyttovärde för hundratals år sedan och att det idag inte är helt nödvändigt att omsätta all teori i praktiken. För de religiösa är det lätt att avfärda ett nyttoargument, att fördelarna överväger nackdelarna är ingen väsentlig invändning tycker man. Man behöver egentligen inte tänka till så mycket, det har ett högre väsen gjort åt oss, varför ifrågasätta en objektiv sanning? Hur ska vi de ofullkomliga kunna ifrågasätta det fullkomliga, nämligen Gud? När förnuftet kommer i konflikt med religionen tvingas förnuftet till underkastelse, man får helt enkelt acceptera trots att det inte är förenligt med rationellt tänkande. Vad fyller vissa bud idag för funktion? Är deras enda mening att visa att man kan lyda Gud under alla omständigheter? Ja, det kan mycket väl vara så, det kan också vara så att när religionerna kom till var dessa bud mer fördelaktiga ur ett nyttoperspektiv och var nödvändiga under den tiden. Det kanske är så att det inte är Gud som står bakom dessa regler utan vi människor med syftet att markera en gemenskap? Det är det sista påståendet jag ska prata lite mer kring, lite funderingar och tankar som jag delar med mig om skälen till vissa reglers uppkomst.
Kanske var det så att människorna kompletterade de heliga skrifterna med exempelvis matregler och hur man som religiös ska klä sig, för visst är det ett bra sätt att skapa en identitet, att stärka gemenskapen? Man visar folket att de som följer dessa regler tillhör oss, man drar en linje mellan ”vi” och ”dem”.
Låt oss börja med fläskförbudet som gäller både för judar och muslimer. Kanaanéerna hade stora fester där man firade med att offra grisar. Hur kan judarna se till att skilja sig från folken i Kana? Genom ett fläskförbud ser man till att det judiska folket håller sig borta ifrån den stora festen, man markerar tydligt sin tillhörighet. Muslimer och judar har många matregler som gäller för de båda, förutom fläsk så är t.ex. skaldjur och vattendjur som saknar fjäll och fenor förbjudet. Hur ska muslimerna nu dra en gräns och tydligt markera att vi är muslimer och ni judar? Jo, varför inte lägga till matregler som inte finns i Moseböckerna?
De flesta hinduer och buddhister väljer att inte äta kött och för hinduer är det förbjudet att äta nötkött. Förklaringen är att kon är ett heligt djur, men ingen vet egentligen varför kon förklarades helig.
För muslimer och Buddhister är det förbjudet att förtära alkohol. Vin ingår i många judiska festliga ritualer. Inom Kristendomen finns det inget förbud mot alkohol, men adventisterna som fortfarande räknas som kristna har ett totalt förbud mot alkohol och Jehovas vittnen accepterar vindrickande i måttliga mängder. Det finns många grenar inom kristendomen där alla hävdar att de förkunnar kristendomens sanna lära och dessa förbud kanske var ett medvetet tillvägagångssätt för att markera sin tillhörighet gentemot de andra grupperingarna.
I många kulturer har håret använts för att skapa en identitet. Sikherna i Panjab får inte klippa sig eftersom hårets längd är ett tecken på styrka och därför bär man en turban. I vissa geografiska områden förknippas håret med sexualitet. För att tillintetgöra alla sexuella begär ska man klippa håret, det gör buddhistmunkarna. Hår kan friseras på många olika sätt vilket kan leda till att mindre smågrupperingar bildas och det var kanske det man ville förhindra. Vi ser idag att vi har punkare där hårets form bland annat visar grupptillhörigheten, vi har nazister som rakar av allt hår. De flesta muslimer tolkar koranen som att kvinnan måste bära slöja. När människor flyttar på sig finns risken för att tillhörigheten försvagas, men genom att införa en regel som tvingar kvinnan att bära slöja blir hon ständigt påmind om sin identitet. Jag vet muslimska kvinnor som inte hade slöja i hemlandet, men när de kom till Sverige valde de att bära slöja just för stärka sin identitet.