Studieskolan del 1 – Allmänt om studieteknik


Studieskolan del 1 – Allmänt om studieteknik

Att börja studera innebär en stor omställning i ditt liv. Det kan vara en stor frihet att i så hög grad kunna planera sin tid själv, men det är också ett stort ansvar. Tipsen nedan är grundläggande för alla former av studier.

1. Hitta motivationen!

Det finns många olika skäl till att börja studera. Ett vanligt syfte är förstås att studierna ska leda till jobb i framtiden, oavsett om du läser en fyraårig utbildning från grunden eller en enskild kurs för att öka din kompetens inom ett visst område. Det finns dock även andra anledningar till att studera. Du kanske är väldigt intresserad av ett visst ämne, behöver en intellektuell utmaning eller så har du inte riktigt bestämt dig för vad du vill göra i framtiden och provar på olika utbildningar. Oavsett syfte så är det viktigt att verkligen hitta motivationen för att lyckas. Tänk på det jobb du hoppas få efter studierna, och att det kommer vara värt allt slit. Eller tänk på allt intressant du lär dig och alla spännande människor du träffar under tiden. Bara du vet vad det är som motiverar dig. Försök att tänka på detta varje gång det känns tungt med studierna. Saknar du helt motivation under en längre tid kanske det är läge att fundera på om just den utbildningen verkligen är rätt för dig?

2. Hitta ett sätt som passar dig

Alla har sina knep för att kunna studera så bra som möjligt. En del vill helst sitta hemma i sängen eller soffan med favoritmusiken i öronen, andra trivs bäst i en läshörna på biblioteket, och ytterligare någon studerar helst tillsammans med kompisar på ett café. En del är som mest fokuserade tidigt på morgonen, medan andra helst studerar på kvällen. Du märker förmodligen ganska snabbt vilket sätt som passar dig bäst. Det som är distraherande för en person, som att ha musik i bakgrunden, fungerar istället avslappnande för någon annan. Olika metoder kan också passa bättre eller sämre vid olika tillfällen. Studerar du något ämne där du har stort behov av att diskutera det du läser med andra kan det vara en bra idé att studera i grupp. Du får då möjlighet att ta diskussionerna direkt, medan du har det du läst färskt i minnet, istället för att behöva vänta till nästa gång ni ses. Förståelsen av ett ämne kan också öka om ni är flera som hjälps åt att reda ut vad det är ni läser. Vid andra tillfällen kan det istället vara en stor fördel att sitta själv utan några störande moment runt omkring.

3. Planera dina studier

Nu kommer vi till den biten som kan vara allra svårast med att studera. Du, och bara du, har ansvar för att du faktiskt gör det du ska. Det finns ingen som kollar att du har gjort dina hemuppgifter eller att du är närvarande under föreläsningarna, även om vissa utbildningar har fler obligatoriska moment än andra. Många gånger är det inte förrän tentan ska skrivas eller inlämningsuppgiften ska in som du behöver bevisa att du har lärt dig någonting. Därför är det viktigt att du lägger upp en plan för dina studier, och försöker hålla dig till den i möjligaste mån. I början kan det vara väldigt svårt att beräkna hur mycket tid du behöver lägga på de olika delarna. Därför är det alltid bättre att räkna med att det kommer ta längre tid än du tror, så slipper du stressen på slutet. Gå noggrant igenom kursens eller terminens upplägg. Titta efter hur många föreläsningstimmar det finns inplanerat per vecka, hur mycket litteratur som ska läsas och hur många deluppgifter eller tentor som kursen innehåller. Försök sedan lägga upp en plan utifrån detta. Har du dessutom någon sidouppgift utöver studierna, såsom ett extrajobb eller ideellt uppdrag, är det särskilt viktigt att du planerar din tid ordentligt. Det viktigaste rådet – börja i tid!

4. Sätt upp mål för dig själv

När du har en ungefärlig plan över hur de närmaste veckorna av ditt liv kommer att se ut (se punkt 3) är det dags att börja sätta upp delmål. Det är alltid mycket lättare att få saker gjorda om du delar upp dem i mindre, hanterbara delar. Istället för att tänka att du ska hinna läsa ut fyra tjocka böcker under en viss tid, så räkna till exempel hur många kapitel böckerna består av och dela det med antalet dagar du har gett dig själv för att läsa ut dem. Då vet du hur många kapitel du behöver läsa per dag, vilket blir mycket mer överskådligt. Samma sak gäller om du har en hemtenta som består av ett antal uppgifter. Dela då upp den i så små delar du kan, och bestäm vad du behöver hinna med under en dag. På det sättet kan du också sätta upp delmål varje dag. Till exempel: ”Idag ska jag läsa fem kapitel ur den här boken. När jag har gjort det går jag och köper godis, fikar med en kompis eller ser ett avsnitt av min favoritserie”. Har du många sådana kortsiktiga mål att jobba mot kommer du ha lättare både för att motivera dig och hålla koncentrationen uppe.

studyoutside.jpg

5. Ta paus!

Det är inte tillåtet att jobba många timmar i sträck utan att ta rast. På samma sätt ska du tänka när det gäller dina studier, vilka faktiskt utgör ditt jobb för tillfället. Koncentrationsförmågan blir lidande om du inte tar pauser med jämna mellanrum, och det blir även humöret. Hur täta pauser du behöver är individuellt. Ibland kanske du är så inne i det du håller på med att du inte riktigt tänker på hur tiden går. Vet du med dig att så är fallet, prova då att ställa ett alarm som ringer och påminner dig om att det är dags för rast. Det behöver inte vara några långa pauser, fem minuter för att sträcka på dig och gå och äta en frukt kan räcka gott. Du ska dock även se till att ta en ordentlig paus på minst en timme under dagen. Det finns fler anledningar till lunchrasten än att få i sig mat, och det är inte ok att du äter din lunch med näsan i böckerna! Det du däremot ska akta dig för är långa oplanerade pauser när du kanske har kört fast lite i studerandet, pauser i stil med: ”Jag ska bara läsa min mail innan jag fortsätter”. Dessa tenderar lätt att bli längre än du hade tänkt och bidra till att du inte får något gjort.

6. Unna dig att vara ledig ibland

En sak som många uppfattar som jobbig med att studera är att man aldrig är riktigt ledig. Det kan lätt kännas som att det alltid går att studera mer, och lägga ännu mer tid på studierna än vad du redan gjort. Det är svårt att bestämma sig för att det faktiskt räcker, att du har lärt dig så mycket du kan inför tentan eller skrivit färdigt inlämningsuppgiften, och nu förtjänar att vara ledig. Var noga med att även planera in dagar då du inte ska ägna någon tid åt studierna, utan vara helt ledig och bara göra sådant du tycker är roligt. Gör du inte det från början kommer det bli väldigt svårt att orka hålla motivationen och studietakten uppe i flera år. Risken är då istället att du till slut inte orkar fullfölja dina studier.

7. Tro på dig själv!

Som alltid är inställningen till det du håller på med det allra viktigaste för att du ska lyckas. Haka inte upp dig på eventuella misstag som försenade inlämningar eller underkända tentor. Tänk istället på allt du faktiskt har klarat av! Glöm inte av att berömma dig själv, och utgå ifrån att det kommer gå bra så gör det förmodligen det också!