1. Mat
Det bästa tipset när det gäller mat är att planera inköpen och storhandla. Då kan du göra storkok som räcker till några portioner, frysa in och göra matlådor. Det gör att du kan hålla nere kostnaderna för maten, lagar du mat tillsammans med en kompis, blir matlagningen genast roligare. Skulle du köpa lunchmat ute varje dag skulle det i längden bli ganska dyrt, detsamma om du skulle ta en sväng förbi snabbköket på vägen hem från träningen. Plånboken kommer snabbt att gapa tom och snabbmat mättar inte i längden. Ska du åka hem och hälsa på dina föräldrar, mormor, farmor, farfar, morfar, be dom om att laga lite extra mat så du kan få med dig en matlåda.
Har du idétorka när det gäller mat, ta en titt på receptsidor på nätet. Detsamma gäller om hungern kommer, mataffären har stängt för länge sedan och du inser att du bara har några enstaka ingredienser i skåpen. Skrapa ihop det du har och köp eventuellt det som fattas, eller gör en gryta av dina rester.
När du går och handlar är ett tips att besöka de stora matvarukedjorna som Willys, Netto och Lidl. Dessa matvarubutiker har ett flertal produkter inom butikernas egna varumärken som Euroshopper och Eldorado. Försök att begränsa dina inköp i dyrare mataffärer, exempelvis Hemköp och Pressbyrån.
Istället för att gå ut och fika på stan, baka en kaka och bjud hem kompisarna. Blir du godissugen, ät frukt, gör ditt eget godis eller baka en kaka. Har du brist på fantasi kan du kolla om du hittar något gott i receptsamlingen på student.se
2. Kläder
Vill du vara ekonomisk kan det vara smart att besöka en second hand-affär, loppis eller Factory Outlet. Nu senaste året har det även blivit populärt med ”swopping”, vilket innebär att man tar med sig några gamla plagg och byter ut dem mot ”nya”. Är du däremot ute efter nya kläder kan det vara en god idé att gå på rea.
3. Hårvård
Håll utkik efter frisörer med studentrabatt. En dyr frisör behöver inte klippa bättre än en billig. Hårschampo och balsam går bra att köpa på Rusta och ÖoB, och är billigare än i mataffären.